Wat is iemands talent? En hoe wordt deze zichtbaar?

Als je talent niet wordt gezien door jezelf en door anderen? Is het er dan?

Een talent kan zo vanzelfsprekend worden voor iemand, want eigenlijk kost het weinig tot geen moeite om te doen waar je waarlijk goed in bent, want het gaat je als vanzelf goed af. Je bent er voor gemaakt.

Dat is iets anders dan kwaliteiten en competenties, want die zijn allemaal aan te leren via kennis, oefenen, doen, coping, vlieguren maken, de kunst af kijken.

Een talent kan je niet afkijken. Het is de unieke kern van iemands zijn waar de persoon zichzelf mee in de wereld zet. Dat vraagt wel iets. Net als bij een competentie vraagt het om aandacht en oefening, vooral om je talent te durven tonen. Door het op waarde te leren schatten, inclusief je eigenwaarde. Want net als met een diamanten ring: de diamant schittert, toch heeft het ook een sterke degelijke ring nodig, passend om iemands vinger, anders ben je die diamant zo verloren. Daarbij geldt ook: een diamant die is weggestopt in een la, die schittert niet.

Kortom, jezelf sterk genoeg maken om waardig uit te dragen wat je toebehoort. Waar ook de wereld om vraagt én dit talent erkenning geeft. Om te geven wat je hebt te geven zijn immers ook ontvangers nodig.

Dit verhaal past goed bij bovenstaande tekening. Onze dochter van net twaalf heeft talentvolle ouders. Háár talent heeft ze niet van vreemden. Hoe mooi is talent als je merkt dat je het doorgeeft? Deze tekening van haar? Met 12 jaar tekent ze mij met gemak voorbij. Prachtig! 

Het was een cadeau van haar voor mijn verjaardag. Ze wist niet wat ze zou tekenen en dus had ze maar even op mijn site gekeken.

Daarna legde ze uit dat ze een stukje ‘tekstrol’ uit onderstaande tekening had gebruikt als symboliek in haar tekening. Ik werd er stil van…

Zwali - art - The Wall Shall Fall
The Wall Shall Fall
Talent is: jezelf zien sprankelen in andermans licht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *