Van 15-11-2020 t/m 8-01-2021, bij PeM Gallery in Waddinxveen.

Zwali – Jeroen Zwaal (1974) is een veelzijdig mens die creativiteit als het ware ademt. Toch noemde hij zich eerder niet volmondig kunstenaar. Hij schrijft, dicht, blogt, speelt piano, tekent en zo zette hij zijn creativiteit al netwerkend in binnen het werkveld van GGZ, politie en sociaal domein, rondom het thema zorg en veiligheid. Zoals in dit recente artikel op Oneworld.

Hij werd landelijk bekend met de ‘VR de Verwarde Man’.  Een eerste Virtual Reality productie van de KRO-NCRV met als thema Psychose, waarin zijn levensverhaal werd verwerkt. Dat is dan ook de achtergrond van Jeroen. Een achtergrond die hij veelvuldig op de voorgrond zette in de samenleving via radio, televisie, social media, kranten en podcasts… en in zijn werk. 

In zijn optiek is alles één grote opstelling en verbonden met alles. Dat is ook terug te zien in zijn creatieve werk, dat soms bol staat van de ingewikkelde lijnen en druk kleurenspel. Het zijn weerspiegelingen van de puzzeltocht in zijn hoofd en het doolhof in zijn leven. Het zijn tekeningen die eerst uit nood werden gemaakt om houvast te creëren, waarbij hij gaandeweg dit talent omarmde om juist met rust en ontspanning beelden te laten komen. Hij tekent wat in het moment spontaan ontstaat. 

Zwali - art - Koningkracht
Koningkracht

Om die reden heeft Jeroen geen vaste stijl en toch is een Zwali-tekening herkenbaar. Ze gaan voorbij aan het leed en gaan over verbinding met het hart. Wat er niet in woorden uitkomt, komt in beelden. En wat in beelden komt, daar geeft hij woorden aan.

Een van zijn favoriete uitspraken deed hij in 2012 na 11 dagen isoleercel: ‘Wie door een hel is gegaan neemt de hemel mee terug.’ Dat is wat hij met zijn werk wil uitdragen: we hebben te leren ‘het goed te laten gaan.’ 

Vanaf vandaag: 15 november 2020, zijn verjaardag én de sterfdag van zijn moeder heeft hij gekozen voor het kunstenaarschap. De rest mag bijzaak gaan worden. En daar maakt hij anderen via deze aankondiging graag deelgenoot van.

Koning Willem Alexander riep ons op: “Het minste wat we kunnen doen is niet wegkijken. Laten we niet normaal maken wat niet normaal is.” Jeroen maakte wat niet normaal was wél normaal. Kom jij wél kijken?

Veel plezier met het bekijken van deze tekeningen bij PeM Gallery. Je kunt ze langslopen aan de hand van het verhaal: ‘De koning en de zoon’, waarin elke tekening voorbij komt. Daarnaast is er de mogelijkheid dat je bij PeM Gallery een ingelijste reproductie ter plekke op maat kan laten maken. Hoe cool is dat als je je eigen Zwali thuis hebt hangen?

PeM Gallery is een huiskamer-gallery waar kunstenaars, jong en oud, beginnend of gevorderd hun kunstwerken aan het publiek kunnen laten zien. Kunst is niet voor de elite, kunst is er voor iedereen! Tevens showroom voor het STAS schilderij ophangsysteem.

! Houdt de coronamaatregelen in de gaten, zodra de musea weer open mogen, gaat PeM gallery ook open.

!Bezoek op afspraak, vooraf bellen is noodzakelijk, ook in verband met de beperkte ruimte voor ontvangst.

PEM Staringlaan 14, 2741GC Waddinxveen 0621444162

Alvast hartelijk dank voor je bezoek aan PeM Gallery!

Zwali expo ‘De magie van Zwali’

2 gedachten over “Zwali expo ‘De magie van Zwali’

  • november 15, 2020 om 2:45 pm
    Permalink

    Gefeliciteerd ? wat een mooie start. Hoop dat ik de gelegenheid krijg en benut om een keer te komen kijken ??‍♀️ Nicoline

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *