Werken met groepen is mijn specialisme geworden. Zo werkte ik afgelopen jaren:

  • als ervaringsdeskundig coach met studenten in hun rol van ervaringsdeskundige;
  • werkte ik op verschillende hogescholen;
  • gaf ik les bij politie academie’s met allerlei soorten politiemedewerkers;
  • met ggz-teams in workshops;
  • als adviseur bij gemeenten in pilots voor nieuw GGZ beleid;
  • mee in de media en was ik her en der spreker in het land. Met zo nu en dan mijn verhaal in de krant, op de radio en op televisie.

Vóór 2014 was ik 13 jaar lang (ambulant) begeleider en hulpverlener binnen de zorg en beschermd wonen. Geen gedrag is mij gek genoeg, inclusief mijn eigen gedrag. Dat is dan weer fijn wat betreft gelijkwaardigheid.

Op het hoogte- en dieptepunt van mijn coaching begeleidde ik in 2015 iemand richting haar wens van vrijwillige euthanasie. Zowel voor haar, haar familie, mijn team van collega’s, mijzelf en haar klasgenoten in de opleiding waar ik werkte, was dit een emotionele rollercoaster.

Wat ik in deze rol kreeg in samenwerking met haar? De ultieme rust en een diep vertrouwen in de dood én in het leven. Waarmee ik hier wil zeggen: geen gedrag is mij te raar, geen angst te groot, geen lijden te heftig, geen taboe te geheim. Ik loop nergens voor weg.

Sterker nog, in een coachsessie luister ik aandachtig en met mijn hart. Omdat ik allereerst graag zelf leer van ieder medemens. Iedereen heeft een verhaal, iedereen doet er toe en elke ervaring heeft waarde, juist ook de moeilijke.

Ik kijk alles aan en doe dat met liefde. Ik denk niet in termen van diagnoses. Wél kan ik confronterend zijn, vanuit een goede intentie. Je wens staat centraal en elk ingewikkeld gedrag zie ik als een gezonde reactie die zijn oorsprong vindt in een ongezonde situatie. En dat gaan we dan uitvogelen: hoe je daar uit komt op een wijze die wél te hanteren is zodat daarmee je kwaliteit van leven toeneemt. Als je zo’n hulpverlener of coach zoekt? Dan heb je ‘em bij deze gevonden. En houdt in je achterhoofd dat jij mij dus ook een spiegel voorhoudt. Want herstel en heling werkt alleen als je beide open staat voor de ander. Bij deze dus alvast dank je wel dat je dit proces met mij aan gaat. Ik kan je verzekeren: ik zal je altijd helderheid meegeven. Want dat is wat er gebeurt in dit intensieve contact. Dat is iets wat ik geleid vanuit een hoger weten dat niet van mij is.

Vanavond op 3 november 2020 na de zoveelste corona persconferentie, kreeg ik zelf die helderheid. Ik heb een keus gemaakt. Zo intensief als ik de afgelopen jaren de samenleving bespeelde alsof het een mooi orkest was, zo laat ik nu dit dirigentstokje vallen en klim ik van dit podiumpje af. Als er in het nieuwe normaal geen muziek gemaakt mag worden, dan ben ik zo’n dirigent niet meer. Als groepen niet mogen bestaan, dan heb ik die ambities tijdelijk in de wilgen te hangen. Dan ga ik de komende jaren weer voor de duetvorm.

Dan kies ik bij deze mijn vroegere werkvorm om mee te verbinden. Wie weet met jou?

Ik bief me aan als herstelcoach. Systemisch-sensitief werken en het 1 op 1 werken met familieopstellingen is mijn expertise. Ken je iemand of wil je zelf gecoached worden? Wil je jouw gedachten op een rijtje krijgen? Een perspectief hervinden? Tot de kern komen? Oud zeer loslaten? Rouw een plek geven? Heb je iemand nodig om te sparren? Die een kort moment samen met je oploopt? Of die je helpt om op je levenspad een mooie beweging te maken? Of een kanteling?

Weet dan dat je bij mij aan het goede adres bent.

Heel simpel: ik werk met wederzijds vertrouwen en gezien de coronatijd die voor iedereen lastig is, reduceer ik mijn ZZP tarief.

Je betaalt per keer na afloop en elk eerste half uur is gratis. Want dat zie ik als kennismaken of bijpraten. Ik stuur je achteraf netjes een factuur. En we stoppen wanneer je wilt. Dat kan al na één sessie zijn, want een coachsesssie met mij kan heel krachtig uitpakken. Maar vaker of zelfs met regelmaat afspreken kan ook. Al vind ik het wel belangrijk dat daar tijd tussen zit zodat je los van mij zelf aan de slag gaat in je proces.

We kunnen bij mij thuis in Arnhem afspreken of als het niet te ver is kom naar jou, We kunnen binnen of buiten aan de slag. Of we gaan het contact aan via beeldbellen. Een combinatie is ook mogelijk. Net wat je het meest gewenst vindt.

En nog iets. Het belang van naasten en je eigen netwerk vind ik ook een belangrijke invalshoek. Dus dat zal ook een aandachtspunt zijn. Hoe maak ik mezelf als coach overbodig? Met wie kan je onze onderlinge uitwisseling ontwikkelen in je eigen netwerk? Of wat heb jij nodig om iemand te worden die jou nodig heeft? Hoe kan je gaan geven wat je zelf hebt gemist?

Zo zal het dus ongeveer gaan. Een gesprek eindig als het afgerond is. Meestal is twee uur genoeg. Voor 40 euro per uur exclusief BTW sta ik voor je klaar.

Laat me weten zodra je daar aan toe bent via verbeeldingvankracht@gmail.com. Dan maken we zo snel mogelijk daarna een telefonische afspraak om vervolgens op een goed moment te kunnen starten.

De sleutel: Het samen goed laten gaan. In een duetvorm waar ondertussen de samenleving stil mag worden en op een afstandje op onze mooie tonen mee mag liften.

Hartelijke groet en wie weet tot binnenkort, Jeroen

Zwali - art - de sleutel
De sleutel
Aangeboden: een luisterend oor en een heldere blik op herstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *