Resoneren is een mooi begrip, dat zich vertaalt als: ‘meetrillen’. In de natuurkunde is dit gedrag goed te berekenen, maar in menselijk sociaal contact ligt het veel ingewikkelder.

In de psychogologie worden ook natuurkundige termen gehanteerd, zoals resonantie, coherentie, spanning en weerstand. Inmiddels begrijp ik deze dynamieken goed, vooral van uit de eigen ervaring.

Welke ervaringen dan? Een mooi voorbeeld is deze: Ik was psychotisch en besloot in 2005 ineens van Arnhem richting mijn vader te gaan in Hattem. In Zwolle liep ik een zwerver tegen het lijf en samen liepen we honderd meter verder en kwamen we Emma tegen op het perron. Meteen herkende ik haar en kwam er verdriet en rouw los. We deelden spontaan ons gevoel.

Zij ‘wist’ mij ook. Ook zij had een andere route en zou eigenlijk van Schiphol naar Ben Gurion vliegen, maar besloot toch richting een plek te reizen waar Etty Hillesum was geweest: Westerbork. En ze besloot dat te doen nadat ze duidelijk wist: Ik ga iemand ontmoeten. En dat werd onze ontmoeting 15 jaar geleden, in Zwolle op het perron.

Beiden hebben we veel met kunst, met rouw en verlies, met spiritualiteit – iets dat Emma mij toonde want destijds in 2005 was ik daar niet bewust van. Beiden streven we grote idealen na: rechtvaardigheid, wereldvrede. Beiden doen we wat we kunnen op de vierkante meters om ons heen.

En ik was dus psychotisch. Na onze ontmoeting belandde ik destijds in een gedwongen opname.

15 jaar verder. We hebben nog steeds contact. Ze is een dierbare vriendin van en voor mij geworden. Over en weer zoeken we elkaar op in Israel en Nederland. Ze heeft mijn dochter zien opgroeien, meegemaakt hoe ik mijn vrouw leerde kennen, hoe ik uit mijn dal kwam en hoe ik letterlijk en figuurlijk de GGZ muren van me af heb geworpen.

Ik kwam in de media en de KRO-NCRV maakte een prachtige Virtual Reality ervaring van mijn leven. Nu heeft dezelfde omroep haar ook een podium gegeven, een actie helemaal los van mijn samenwerking met deze omroep.

10 mei is de documentaire te zien over Emma en Dina, die samen het gedachtengoed van Etty Hillesum volgen, uitdragen en zodoende ook in Nederland belandden. Voor het eerst sinds die beruchte verwarde nacht in 2005 is Emma weer terug in Westerbork.

De Boeddhistische Blik: Het denkende hart van Etty Hillesum op zondag 10 mei om ca. 15.25 uur (ovb) op NPO.

‘Het leven is altijd een wonder dat we niet altijd zo ervaren.’ Dat zou Etty gezegd kunnen hebben denk ik dan. https://pers.kro-ncrv.nl/programmas/de-boeddhistische-blik/de-boeddhistische-blik-het-denkende-hart-van-etty-hillesum

Eerdere blog over mij en Emma.

Resoneren en Etty Hillesum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *