‘IKIGAI’, de oplossing om ruimte te maken voor je levensmissie!

Wie zich sterk wil positioneren in het leven, heeft een zoektocht met zichzelf aan te gaan. Allerlei ervaringen brengen kennis en inzichten voort. Niet alleen in het hoofd maar in het hele lijf. Taciete kennis noemen we dat. Zo kan trauma vastzitten in je lijf, maar ook je potentie en de kracht waarmee je talenten opbloeien en je echt leert doen en zijn waarvoor je jezelf (met de invloed van je ouders en anderen) op deze wereld hebt gezet.

‘Ken jezelf én je omgeving!’

Een handige mindset hiervoor kan Ikigai zijn. Het is als het ware een kompas, dat verschillende mindsets en energievelden over elkaar heen legt. Om dan tot de kern te komen: in het middelste veld is er overlap. Daar is zowel de rust als de spanning, daar is de wens en het doel, daar is het middel en de oplossing, daar ben je jezelf, het zelf, je omgeving en de omgeving. Daar is het abstracte en het concrete, daar is er tijd én tijdloosheid.

Dat lijkt moeilijk en ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Want al die moeilijke en ingewikkelde dingen liggen búiten onszelf en niet diep in ons zelf. Dat is een groot verschil en dat is goed om te beseffen. En wat er wel aan ingewikkelde zaken in ons zit, hebben we dus naar buiten te gooien, tot er niets aan gedoe meer in ons zit. Nou en dat is wel een grote klus, en daar mogen we een heel leven over doen.

Er is geen route of stappenplan behalve je nieuwsgierigheid aanwakkeren en je moed om open te staan voor jezelf en voor de wereld om je heen. Om het vertrouwen niet te gaan bedenken, maar om het te voelen.

Gooi een veertje in de lucht en huppel er achter aan. En zie dat als een kloppende beweging. Je volgt wat je kan volgen, meer hoef je niet te doen. De wind kan je niet veranderen of pakken. Je kan alleen leren jezelf te leren begrijpen en ontdekken wat de omgeving waar je in huppelt met je doet.

Wat je onderweg aan weerstand tegenkomt is allemaal nodig om tot je ware zelf te komen. Om dan zonder oordeel op een gegeven moment vast te kunnen stellen: ik ben niet nu pas mijn ware zelf, ik ben mijn ware zelf altijd al geweest.

Dus het is niet zozeer het vinden van je ware zelf, maar het afrollen van je ego. Je ego die je bescherming geeft in wat nog kwetsbaar is en koestering nodig heeft. En tijd.

Mijn intentie is niet je uit te leggen hoe je dit hebt te ontwikkelen, het hanteren van dit innerlijk kompas. Over Ikigai is zoveel geschreven, dat ontdek je zo. En tijd is er genoeg. De toekomst ligt altijd voor ons. De tijd is onze vriend, als je dat wilt.

Dus wat doe/deed ik hier vooral? Ik vond het leuk om het Ikea logo te veranderen in Ikigai, dat is wat ik wilde creëren en dat is aardig gelukt. En dat logo wilde ik hier een plekje geven, dus kwamen deze woorden erbij.

Zit deze actie in mijn Ikigai? Nee. Wel bijna. Ik krijg hier geen geld voor. Want geld vragen en facturen sturen, dat is wat heb ik echt heb te doen op het moment dat ik dit schreef en dat roept altijd wat spanning op bij mij. (Zie vorige blog). Dus deze crea actie had als inentie om door deze spanning heen te komen om weer in mijn Ikigai veld te komen.

Voìla.

IKIGAI

2 gedachten over “IKIGAI

 • oktober 8, 2020 om 10:36 am
  Permalink

  Hallo Zwali,

  Er staan prachtige tekeningen bij. Zijn de tekeningen in een bepaalde volgorde?
  En dat gedoe met geld, dat herken ik.
  Dat is ook het kenmerk van een zeer creatieve mindset…..
  Mooi, dit Ikigai, het doe het zelf concept van creatief sleutelen aan jezelf.

  Beantwoorden
  • oktober 10, 2020 om 9:53 am
   Permalink

   Hoi Marian, dank je voor je reactie. Nee de tekeningen staan niet in een volgorde, ik plaats ze bij de blog op een intuïtieve manier. Ik heb zoveel beeldmateriaal en zoveel ervaringen, dat de volgorde ervan niet meer een passende term is. Ze staan in een cirkel en zijn non-duaal gedachtengoed geworden. Als het beelmateriaal heel oud is zeg ik dat er wel bij, want een tekening uit 1996 heeft voor mij een heel andere lading dan een recente tekening.

   En tja.. geld.. het zegt veel dat ik hiermee worstel, want dan worstel ik blijkbaar niet meer met de rest, dat is pure winst.?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *