Mindblowing

Op 24 maart 2020 is er in Ede een congres ‘Mensen met verward gedrag in de wijk’

‘Hoe organiseren we interprofessionele samenwerking in de wijk?’

Wat een line up van sterke sprekers en daar sta ik gewoon tussen?

https://www.zorgwelzijn.nl/congressen/verwardgedrag-voorjaar2020/#sessies

De vorige keer werd mijn workshop beoordeeld met een 8,7. De keer daarvoor trouwens met een magere 7, omdat er een rationele meneer nogal knorrig een 3 gaf en niet mee wilde of kon in de dynamiek van werken met opstellingen.

Zo’n cijfer is dus heel betrekkelijk en ik heb hier maar weinig invloed op. Desondanks raakte het me wel. De persoon zit nog altijd op mijn netvlies:

Zwarte kleding, oudere man, armen over elkaar, klaar en in stelling om mij af te schieten. En dat gebeurde dan ook na afloop. “Wat heeft dit nou te maken met de cliënt centraal stellen?” vroeg hij stellig.

“Wie wil hier een antwoord op geven?” Kijk da’s mijn expertise met groepsdynamica. Het gaat niet om mijn gelijk, maar om gedeelde collectieve kennis. Waarop er meteen iemand deze voorzet inkopte. Een man van ongeveer dezelfde leeftijd als de criticus in kwestie gaf hem terug: “ALLES heeft hier te maken met het centraal stellen van de persoon zelf! Zie je dat niet?”

Een spannende ervaring was dat. Hoe zal het de komende keer gaan? Ik heb geen vast omlijnde acties. Een opstelling stelt zichzelf op en ik volg deze op de voet. Ik maak zichtbaar wat zichtbaar wil worden, ongeacht resultaat, want daar stuur ik niet op.

Wél heb ik invloed op mezelf, uitgaan van mijn eigen ervaringen en kracht, van daaruit de opstellingen geleiden, kaders bieden zonder ego, zonder beoordeling of cijfer in mijn achterhoofd.

Geen succes nastreven maar essentie ervaren en precies dat delen. Met als missie: meer inzicht, begrip en compassie rondom het thema verward gedrag creëren. En daarmee zal er minder angst zijn. Precies wat iemand in verwarring zo nodig heeft. Personen die zonder angst nabij durven zijn. Dát geeft iemand houvast. Mij destijds ook.

Congres over verwarde personen

2 gedachten over “Congres over verwarde personen

  • februari 16, 2020 om 3:25 pm
   Permalink

   Dank je wel Eva, leuk ook dat je mijn site gevonden hebt. Met zulke interactie lukt het me om mezelf in werk gaande te houden 🙂

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *